Press "Enter" to skip to content

Valentina Tasić: Ono što je lijepo oku, najčešće je lijepo i nepcu!

Fotografije Valentine Tasić, food i lifestyle fotografa na Instagramu su nas jednostavno očarale. Nismo časili časa, već odmah stupili u kontakt sa kreativnom Valentinom i pitali je u čemu je magija njenih fotografija. Otkrila nam je kako da hrana na fotografijama izgleda lepo i šta je sve potrebno za kvalitetnu fotografiju.

Valentina food fotografija je doživela ekspanziju pojavom socialnih medija a naročito je Instagram pospešio taj rast. Koliki je doprinos fotografa tome?

Ne znam točno koliki je doprinos fotografa, ali pretpostavljam da je poprilično velik. Instagram je platforma na kojoj korisnici žele vidjeti lijepe slike. Velike tvrtke, a i one manje velike upošljavaju posebno fotografe koji stvaraju sadržaj isključivo za Instagram. Budući da se razlikuje uvelike od Facebooka, te se sadržaj ne može dijeliti ili objavljivati statuse bez fotografije, Instagram nalikuje više na online portfolio. Prepun je inspiracije i kvalitetnog sadržaja, a za stvaranje istog potrebne su vrhunske fotografije.

Cheesecake u teglici
Valentina Tasić, food/lifestyle photographer

Koje sve alate koristite da ovako dobro izgledaju Vaše food fotografije?

Hvala na komplimentu :), isključivo slikam profesionalnim fotoaparatom, mojim omiljenim Nikonom D750 i 50mm objektivom, te za obradu fotografija koristim Adobe Lightroom. Za fotografiranje hrane najčešće koristim dnevno svjetlo i to ako je moguće nježno jutarnje svjetlo. Set postavim pored prozora, te od alata  koristim takozvane reflektore kojima blokiram, reflektiram ili omekšam svjetlost.

Mogu li proizvođači mobilnih telefona da ugroze foto-industriju imajući u vidu da dosta pažnje poklanjaju razvoju kamera  na svojim uređajima?

Teško je to prognozirati, no vjerujem da je moguće da mobilni uređaj zamijeni fotoaparat. Ljudi često misle da je za dobru fotografiju dovoljno imati dobar fotoaparat (ili u ovom slučaju mobitel) ali kvaliteta fotografije ne ovisi samo o tome. Fotografija je umjetnost, treba znati malo više od samo pritisnuti gumbić… kompozicija, osvjetljenje, boje….

Orada i blitva

Dosta radite u nekoliko zemalja.  Napravite razliku u primeni food fotografije u tim zemljama.

U Njemačkoj na primjer su vrlo popularni food blogovi zdrave prehrane, ali i općenito blogovi o hrani i kvaliteta fotografija koje ćete pronaći tamo je daleko kvalitetnija od fotografija hrane za restorane… Dok ovdje u Italiji na primjer svi malo bolji restorani se natječu tko će imati kvalitenije fotografije. Ono što je lijepo oku, najčešće je lijepo i nepcu.  Što se tiče trenda u food fotografiji, on je kao i manje više svaki trend na globalnoj razini, te su trenutno popularne fotografije u rustikalnom stilu. Često ćete na slikama vidjeti starinski kuhinjski pribor te stare drvene stolove… Ti vintage objekti na fotografijama šalju posebnu poruku. Bude nam sjećanja na djetinjstvo , nostalgične događaja iz prošlosti…

Mramorni kolač

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *