Press "Enter" to skip to content

Prefinjeni delikates sa smokvama i sirom!

Svaka domaćica želi da njeno posluženje za prijatelje izgleda kao da je iz najluksuznijeg restorana. Za to vam u ovom slučaju nisu potrebne posebne veštine već prava kombinacija namirnica. Smokve i sir!? Mmm, zvuči primamnjivo. I jeste, vrlo prefinjeno i elegantno posluženje za tople letnje večeri. Uz koju čašu belog vina, pun pogodak.

Ova ukusna kombinacija se sprema jako brzo, za 10 minuta.

Sastojci:

10 zrelih smokvi

10 kašika kozjeg sira

10 listova pršute

malo oraha

maslinovo ulje

kašika med

100 ml aćeto balzamiko

mleveni biber

listovi svežeg peršuna

Priprema:

Na tanjir stavite listove pršute a po njoj poređajte smokve rasečene na četvrtine ali ne do kraja, već da kada ih rasečete liče na cvet. Na svaku tako rasečenu smokvu stavite po kašiku kozjeg sira. Aćeto balzamiko i med kuvajte na laganoj vatri dok se količina ne prepolovi. Dobićete reducirani aćeto balzamiko. Smokve i sir prelijte sa maslinovim uljem i reduciranim aćetom. Dodajte malo mlevenog bibera, orahe, ukrasite svežim listovima peršuna i vaše ukusno posluženje je spremno.

Savet: Smokve, sir i pršutu možete slagati po sopstvenom izboru. Možete mazati sir na bruskete, pa ređati pršutu i smokve ili sve nabockati na čačkalice. Jedna od ideja je da svim sastojcima dodate rukolu i promešate kao salatu.

Prijatno!

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *