Press "Enter" to skip to content

Slatki festival!

Međunarodni festival poslastica i slatkih proizvoda Slatka Istra najveća je takva priredba u Sloveniji, a ove godine će se održati u Kopru od 28. do 29. septembra 2019.

Slatka Istra uvek je iznova izvrsna prilika za upoznavanje istarske kuhinje i poslastica kao što su hroštule, fritule i supe koje su nastale po receptima mama i baka, a ujedno i prilika za degustaciju tradicionalnih slovenskih poslastica i ostalih savremenih slatkih majstorija čiji su autori vrhunski domaći i poslastičari iz inostranstva.

Na „slatkim stazama“ Kopra (u slučaju lošeg vremena u šatoru za priredbe na Ukmarovu trgu i u Taverni), koje posetioce vode pokraj izlagača, tako se u tematskim sklopovima predstavljaju i prodaju slatki proizvodi, ali i slatka vina, piva te ostala slatka pića, proizvodi od meda i slatki proizvodi slovenskih poljoprivrednih opština te sve ostalo što je povezano sa svetom slatkiša. Posetioci mogu slatke delicije probati u zamenu za degustacijske kupone, a mogu se odlučiti i za kupovinu većih količina slatkih proizvoda za poneti.

Osim raznolike ponude na prodajnim mestima Slatka Istra nudi i bogat prateći program sa poslastičarskim radionicama i kuvarskim showovima, stručnim vođenjima i predavanjima te bogat kulturni program i mnogobrojne popratne aktivnosti.

Profesionalno najvažniji deo festivala su tri slatka takmičenja je Najoriginalnija poslastica Istre, Muškat Slatke Istre i Naj torta Slatke Istre. Deo je priredbe i već tradicionalni Ex tempore Slatka Istra.

Foto: Sladka Istra

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *