Press "Enter" to skip to content

Kristina Đurić: Posao čokolatijera je zadovoljstvo!

Ona je mlada snaga u svetu poslastičarstva. Kreativna Kristina Đurić, svoje umeće sa čokoladom pokazuje na radnom mestu u Mandarina cake shop-u. Za nju je posao čokolatijera uživanje, a najveća satisfakcija za dalji napredak sreća i zadovoljstvo onih koji probaju njene poslastice. U nastavku pogledajte kako izgleda raditi najslađi posao na svetu. 

Kako izgleda raditi najslađi posao na svetu?

Smatram da je bavljenje ovim poslom neka vrsta privilegije, jer je jako kreativan i ispunjava. Kao čokolatijer veliki deo mog posla sastoji se u procesima obrade čokolade, posle kojih dobijamo najslađe proizvode kao što su praline i čoko-table. U poslednjih nekoliko godina jako su popularne čokoladne skulpture, i ja se trudim da pratim svetske trendove. Čokoladu treba oblikovati, skladno, a opet efektno, možda čak i da prkosi gravitaciji. To je jako zahtevan posao, ali kada se savlada onda predstavlja apsolutno zadovoljstvo i uživanje.

Instagram, ali ne samo on, nam potvrđuje da su gledaniji recepti i fotografije poslastica nego slane stvari. Jel to znači da se trend u poslastičarstvu brže menja u odnosu na gastronomiju uopšte?

Društvene mreže i te kako pomažu širenju trenda o poslastičarstvu i kreacijama koje se stvaraju u kuhinji… Svakako da se trend menja i javlja se sve veći broj ljudi zainteresovanih za poslastice i za način njihove izrade. Da bi bilo primamljivo prvenstveno mora da izgleda dobro pa kada se proba ukus treba da bude u harmoniji, zaokruzujući celokupno iskustvo. Poslastice imaju moć da bude emocije, neki to povezuju sa ljubavlju, neki sa srećom, a neki čak i sa detinjstvom. Smatram da je upravo to ono što čini naš posao lepim. I on nije gotov kada poslasticu napravimo, već kada je neko proba i prosto uživa u njoj. Usrećiti nekoga i pružiti mu osećaj zadovoljstva je za mene neprocenjivo.

Koja je to poslastica koju rado pripremate i jel možete da podelite sa čitaocima recept za istu?

Najviše volim da spremam praline i pravim čokoladne skulpture. Ali pošto bi to bilo malo komplikovano objasniti, nešto što takodje rado spremam je tiramisu. Klasičan recept sa kojim nema greške.
Sastojci:
– 600g maskarpone sira
– 500g slatke pavlake
– 120g šećera u prahu
– 6 žumanaca
– 40g Baileys likera
– 20g instant nes kafe
– 300g mleka
– 300g piškota
– Kakao za dekoraciju
Priprema:
Razmutiti nes kafu u mleku. Umutiti mikserom penasto žumanca i šećer tj. dok se šećer skroz ne istopi. Zatim dodavati maskarpone po malo i mešati silikonskom špatulom. Kada se to sjedini dodati umućenu slatku pavlaku (ne do kraja već umućenu na nekih 70%) i takođe mešati špatulom. Dodati bejlis i 100g pripremljene nes kafe, izmešati sve i ostaviti da odstoji 20 minuta.
Potopiti piškote u preostalu nes kafu pa ređati na dno posude, zatim dodati polovinu pripremljenog krema, zatim još jedan red potopljenih piškota i preostalu drugu polovinu krema. Posuti kakao po vrhu i ostaviti 1 sat u frižideru, pa konzumirati.
Prijatno! 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *