Press "Enter" to skip to content

Šefov nož!

Piše: Chef Zvonko Trajković

Nedavno saam u Zagrebu posetio Sol i Papar specijalizovanu radnju za kuhinjsku opremu kako za profesinalce tako i za ljubitelje kuvanja. Odavno u regiji nisam video takvu ponudu na jedno mestu pa ako ste iz Beograda ili Ljubljane samo par sati vožnje vas dele do ovog gastronomskog šopa ali i online je opcija koja je omogućena.

 

Ono što me je privuklo u Sol i Papar je ponuda noževa za dva brenda GLOBAL i SAMURA . Japanski noževi poslednjih godina potpuno preuzimaju primat na svetskoj  sceni jer imaju drugačiji pristup samoj izradi i čeliku koji koriste.

GLOBAL

Global je jedan od vodećih brenova kada je Šefov nož u pitanju. To je Japanski brend koji svoje noževe kreira u svojoj fabrici Ioshikin u gradu Tsubemau. U Japanu postoji nož za svaki zadatak od sečenja povrća do specijalnih noževa za suši.

U fabrici Ioshikin koriste najsavremenije tehnike izrade kako bi stvorili vrhunsku kolekciju kuhinjskih noževa koji se mogu pohvaliti troslojnim dizajnom, a CHROM18 čelik daje oštinu iz nekoliko uglova i stepeni. Global nož je nož sa povećanom snagom i težinom i izduženom ručkom čija kičma je blago zaobljena kako bi omogućila prijanjanje prstom. Dakle, sve savršeno, spoj koji u ruci radi perfektan posao, a osim kvalitetnog čelika odlika je da se brzo i lako bruse, najbrže i najlakše od svih noževa.

 

Mnogi poznati Šefovi ih koriste Kieron Murphy, Michel Roux Jr….a sve više i regionalnih Šefova koji imaju neke od ovih modela u svojoj kolekciji u šta sam se lično uverio.

Ono što je bitno i što bih naglasio, u Sol i Papar imate impresivni kolekciju i modele potpuno iste kao i u njihovom evropskom show room-u koji se nalazi u Londonu.

SAMURA

Ja sam zaljubljen u ovaj brend ne zato što je moja tehnika sečenja namirnica japanska /imate dve tehnike evropsku i japansku/koja je “by the way” samo jedna karika do dobrog ukusa, a nikako primarna veština u kulinarstvu, već zato što se Samura noževi izrađuju od damaskog čelika, ručno su naoštreni i sa micarta rukohvatom.

Savršen spoj izrade i elegancije, damask čelik je takav da nema zadržavanje namirnica na njemu, a cena u odnosu na kvalitet je fantastična. Održavanje je jednostavno i kao takav SAMURA je potisnuo sa tržišta pojedine nemačke i francuske brendove noževa i zauzeo primat kako kod profesionalaca tako i kod ljubitelja kuvanja.

Ako do sada niste imali SAMURA nož u kolekciji preporuka je da to odmah uradite jer  SAMURA  je jednostavno “must have ” kad je u pitanju nož jednog Šefa kuhinje.

Sve ovo je dostupno u Sol i peper, a ako imate dilemu šta odabrati njihov stručni tim će Vam pomoći da pronađete idealni model noža za vas.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *